We zijn momenteel open tot 19u00
terug naar overzicht
Tips
  • Tips

Tips

Tuingereedschap winterklaar maken

Veel tuingereedschappen gebruik je in de herfst voor het laatst. Voordat ze voor een aantal maanden opgeborgen worden, kan je ze in optimale conditie brengen voor het nieuwe tuinseizoen. Dat betekent controleren, waar nodig repareren, slijpen en beschermen tegen roest.

1) Alles begint met een grondige schoonmaakbeurt.
Wanneer je de goede gewoonte hebt om je machines en andere tuingereedschappen na elk gebruik te reinigen, zal de poetsbeurt aan het eind van het seizoen niet veel extra inspanning kosten alleen ga je wat grondiger te werk.

Verwijder alle vuil, aarde en plantenresten met een harde borstel. Als dit moeilijk gaat, kun je handgereedschap een tijdje in water leggen om het vuil los te weken. Roestplekjes kun je wegschuren met staalwol of fijn schuurpapier.

Tip: als er veel aangekoekt maaisel in de grasmaaier zit, kun je dit eraf krabben met een houten spatel, voordat je de machine verder schoonmaakt met een borstel.

2) Kijk of je knip- en snoeigereedschap, spade, schop, zagen enz. aan een slijpbeurt toe zijn.

Voor de messen van de maaier is dat zeker het geval aan het eind van het seizoen. Het slijpen van een grasmaaiermes en een heggenschaar laat je misschien liever aan een vakman over, maar handgereedgschap kun je eenvoudig zelf aanscherpen met een slijpsteen of een vijl.

3) Roest is de grootste vijand van je tuingereedschap tijdens de winteropslag. Insmeren met olie is een goede manier om metalen delen tegen corrosie te beschermen. Je kunt hiervoor speciale gereedschapsolie gebruiken, maar met vaseline of huishoudolie gaat het net zo goed.

Ook houten stelen van gereedschappen gaan bij voorkeur ingevet de winterstop in. Schuur ze lichtjes op met fijn schuurpapier en smeer ze in met gekookte lijnzaadolie. Dit beschermt zowel tegen uitdroging als tegen vocht en voorkomt dat het hout gaat rotten.

4) Voor een grasmaaier en ander benzinegereedschap is het niet goed wanneer oude benzine lange tijd in de tank achterblijft. Maak de tankjes volledig leeg voordat je deze gereedschappen opbergt. Maar de olie laat je in de machine zitten, of nog beter, gebruik de einde-seizoenschoonmaak om de olie te verversen.

5) Maak je hogedrukreiniger leeg om te voorkomen dat hij kapot vriest. Ook tuinslangen, gieters en gazonsproeiers moeten kurkdroog de winter in.

6) Haal voordat je de accumachines opbergt de accu’s eruit. Sla die dan op bij kamertemperatuur en ongeveer tussen 50% en 80% opgeladen. Deze simpele voorzorgen helpen de levensduur van de accu’s te verlengen.

7) Berg je tuingereedschap op in een droge, goed geventileerde ruimte.
Bewaar gereedschap niet op de grond, waar er vocht in kan kruipen en het metaal aantasten.

8) In het voorjaar sta je waarschijnlijk te popelen om in de tuin te beginnen.
Prettig als je gereedschap dan gebruiksklaar voor het grijpen is.
Zitten de stelen van je schoffel en hark nog goed vast, of hebben ze een spijker of wig nodig? Kunnen de wiellagers van de kruiwagen een druppeltje olie gebruiken? Verkeren de snoeren van je elektrische machines in goede staat, zonder scheurtjes of breuken? Nu is het moment om alles na te lopen en waar nodig kleine reparaties te verrichten.